Vrijwilligers Support at Home ondersteunen gezinswerker

Een gezinswerker komt bij gezinnen met meervoudige problematieken. Dat betekent dat er verschillende vragen zijn waar een gezin aan werkt.  Vaak staan gezinnen open voor advies en willen dit graag opvolgen. Maar de adviezen in de praktijk brengen is vaak moeilijker dan het lijkt. Dan blijkt een vrijwilliger van Support@Home een welkome aanvulling op de inzet van de gezinswerker.

Van advies naar praktijk

Support@Home biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan (eenouder)gezinnen met thuiswonende kinderen die dit tijdelijk nodig hebben. Vaak zijn het gezinnen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het opvoeden en het vinden van een (dag)structuur.

Een vrijwilliger van Support@Home kan gezinnen bijvoorbeeld helpen om de adviezen van de gezinswerker in praktijk te brengen. Ze kan opvoedvaardigheden voordoen of de ouder(s) direct complimenteren met hetgeen ze goed doen. Zoals samen fruit voorbereiden en opeten.

Vertrouwen in eigen kunnen

Gezinswerker Yvonne Paulssen vertelt over de meerwaarde van een vrijwilliger: “We nemen eerst de tijd om de vrijwilligster en het gezin aan elkaar te laten wennen en kijken of er een klik is. Ik merk dat ouders na een tijdje steeds meer open staan voor haar adviezen. En minstens zo belangrijk is, dat de moeder ervaart dat er heel veel goed gaat en dat ze vertrouwen krijgt in haar eigen opvoeding.”

Elke vier tot zes weken bespreken gezinswerker, vrijwilliger en ouders samen wat er in de afgelopen periode gebeurd is en worden de doelen aangepast als dat nodig is.

Meer weten over ‘Support@Home?

Neem dan contact op met Masha Reintjens via mreintjens@jenshelpt.nl.